Witam. Mam Skode z kratką - homologacja ciężarowa na 5 osób. Niedługo kończy mi się leasing i chcę wykupić auto, a następnie przerejestrować je z firmy (spółka cywilna) na osobę prywatną.
Jakie formalności muszę dopełnić? Jakie koszty muszę ponieść? Jak wygląda kwestia podatku? czy są jakieś dodatkowe opłaty? Czy ktoś ma już coś takiego za sobą? Będę wdzięczny za porady. Pytanie czy mwyrzucanie kratki ma sens? Słyszałem, że na auto ciężarowe jest dużo niższe OC...
Hej
Likwidacja kraty - jedziesz to stacji obsługi pojazdów , wywalają kratkę wystawiają kwit że auto osobowe - wydział komunikacji - wpis w kartę pojazdu i zmiany w dowodzie rejestracyjnym. Opłaty to nie mam pojęcia.
Zmiana właściciela - uważam , że wygodniej jest sprzedać auto z krata w kwocie brutto a zmianę z osobowego na ciężarowy już robić jako właściciel prywatny .
Aby sprzedać auto będące własnością firmy osobie prywatnej musisz rozwiązać problem z podatkiem VAT , od tego auta odliczałeś podatek ( w racie leasingowej) więc auto musi zawierać VAT czyli sprzedajesz w cenie brutto , musisz VAT zawarty w cenie sprzedaży oddać fiskusowi. Do tego musisz zamortyzować auto oraz zdjąć ze środków firmy. Polecam skorzystać z biura rachunkowego lub poprosić o pomoc osoby zajmującej się zawodowo rozliczaniem VAT`u bo zabawa z podatkiem jest strasznie upierdliwa.
OC - mi zawsze wychodziło że OC jest dużo tańsze na aucie prywatnym.
sparrov, o ile mnie pamięć nie myli ale chyba warto żeby odczekać 6mies od wykupienia pojazdu z leasingu do firmy bo inaczej dojdzie ci jeszcze podatek dochodowy
przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW
sparrov, rozumiem, że jesteś współwłaścicielem spółki cyw.
Przerabiałem taki temat w zeszłym roku. Jeśli chcesz tym autem dalej jeździć, to po skończeniu leasingu po prostu przerejestrowujesz auto na osoby fizyczne - współwłaściceli spółki cywilnej. Ja mam tak, że jestem wpisany w dowodzie rejestracyjnym a wspólnik jako współwłaścicel samochodu. Z kolei mój wspólnik ma w swoim dowodzie odwrotnie.
To rozwiązanie ma tę zaletę że każdy rok eksploatacji przesuwa datę sprzedaży samochodu, obniża jego wartość i automatycznie wartość potencjalnego VAT-u do odprowadzenia.
Sprawa kratki - jak koledzy wyżej napisali
Pozdrawiam
Człowiek planuje, Bóg decyduje ...
Jark7
było 119/296 jest 143/328 by Aligator
Firmy mające flotę mają inne stawki za ubezpieczenia ...
Między osobówką /ciężarówka lub kwotą netto/brutto w przypadku 1 auta praktycznie nie ma znaczącej różnicy w ubezpieczeniu, przy tym samym modelu, silniku itp.
Komentarz